De materialen in het assortiment van Sus & So

We verkopen alleen kleding en accessoires van natuurlijke of gerecyclede materialen.

Biologische katoen

De meeste kleding in ons assortiment is gemaakt van biologisch katoen. Gewone katoen heeft de twijfelachtige eer om het meest vervuilende landbouwgewas ter wereld te zijn. Bijna 20% van alle wereldwijd gebruikte pesticiden wordt gebruikt op katoen.

Dit zorgt voor allerlei gezondheidsproblemen bij de katoenboeren, maar ook bij de eindgebruikers, want veel van die pesticiden zitten nog op de kledingstukken die je in de winkel koopt, blijkt uit diverse onderzoeken. Ook is er, juist vanwege het veelvuldig gebruik van pesticiden, veel water nodig voor de verbouw van katoen.

Biologische katoen is niet alleen gezonder voor de boer, maar levert ook meer op. Boeren krijgen een hogere prijs voor biologische katoen, maar biologische boeren zijn vaak ook beter georganiseerd in boerengroepen waar kennis en ervaring worden uitgewisseld, wat vaak leidt tot een hogere opbrengst van het land en daardoor ook meer inkomsten. Biologische katoen heeft ook minder water nodig dan gangbare katoen.

Gemerceriseerde katoen

Katoen is van zichzelf dof, gemerceriseerde katoen is gladder, glanzend en sterker gemaakt door behandeling met sterk alkalische zuur/soda-oplossingen. Omdat het tijdens het veredelingsproces al gekrompen, krimpt het minder en splijt de draad het minder snel.

Wol(scheerwol)

Wat ons betreft is wol veruit het behaaglijkste materiaal om je in de winter warm te houden. Daarom hebben we ondergoed, sokken en bovenkleding van wol in het assortiment. De wol in het wollen ondergoed, de meeste sokken en in diverse truien/vesten van Inti Knitwear is vaak afkomstig van het merinoschaap. Soms van andere schapen (dan vermelden we ‘scheerwol’).

Merinowol

Voor het thermo en gewone wolzijden ondergoed en de fleecevesten in ons assortiment wordt biologisch merinowol gebruikt, dat nog zachter is en helemaal niet prikt. Deze wol is van hogere kwaliteit dan gewone schapenwol. Dit heeft te maken met hoge dichtheid van de haartjes, die wel 10x zo hoog is dan van andere wolsoorten.

Merinowol kan zowel in de zomer als winter gedragen worden, in de winter houdt de merinowol je warm en in de zomer juist koel. Dit komt omdat merinowol vocht goed afvoert en geen geurtjes vasthoudt. Als je na een intensieve dag buitensporten gewoon je hemd buiten te luchten hangt, ruikt deze ‘s ochtends alweer fris en kun je ‘m zo weer aan.

Merinowol heeft een permanente, natuurlijke afweer tegen micro-organismen. Wollen kledingstukken kunnen een paar dagen achtereen worden gedragen zonder dat ze beginnen te ruiken. De reden hiervoor is dat wol vocht absorbeert, gecombineerd met het feit dat wolvezels een negatief geladen, ruw oppervlak hebben. Bacteriën die geur veroorzaken gedijen op gladde, positief geladen oppervlakken, zoals bij synthetische vezels. Vandaar dat wollen thermo-ondergoed wel goed vocht opneemt maar, in tegenstelling tot kunststof thermokleding, steeds fris blijft ruiken en ook niet klam gaat aanvoelen.

Alpaca wol

In de truien en vesten van Inti Knitwear is meestal een grote hoeveelheid (baby-)alpacawol verwerkt, waardoor de truien heerlijk zacht aanvoelen en minder prikken als truien van de meeste schapenwol. Inti Knitwear truien en vesten worden met de hand gebreid in Zuid-Amerika, waar alpacawol goed voorhanden is. Wol van alpaca’s is sterker, lichter en warmer dan de meeste schapenwol. Echt het neusje van de zalm is baby-alpaca, deze wol komt van een jonge alpaca die voor het eerst wordt geschoren, deze donzige wol is heerlijk zacht. We vermelden het bij het product als het van baby-alpaca is.

Wol zijde

Een deel van onze wintercollectie en ons ondergoed is gemaakt van (biologische) wol. Deze materialen houden je de hele winter goed warm. Door het gebruik van zacht merino- of alpacawol zijn al deze items heel zacht en niet kriebelig. Een deel van de wollen items is GOTS-gecertificeerd, dat garandeert dat de schapen diervriendelijk gehouden zijn en er bijvoorbeeld geen sprake is van de zeer pijnlijke parasietenbestrijding die mulesing heet. In het ondergoed is vaak 30% zijde verwerkt om de draagbaarheid te vergroten en ervoor te zorgen dat het ondergoed langer mooi blijft. Kijk in ons blog voor een uitgebreider verhaal over de werking van wol en zijde.

De zijde in onze onderkleding komt meestal van de moerbei-zijderups omdat van de cocon een heel mooie lange draad gehaald kan worden. Zijde is niet diervriendelijk (tenzij het expliciet peace silk of vegetarian silk wordt genoemd). De cocon wordt om een mooie draad te geven, inclusief rups in kokend water of een hete oven gelegd. Omdat veel mensen met uiteenlopende klachten baat hebben bij het dragen van wol met zijde bieden wij deze materiaalmix ondanks de dieronvriendelijkheid van de zijde toch aan.

Hennep

Wij zijn fan van hennep kleding. Hennep heeft veel voordelen. Een hectare vezelhennep (ander soort dan die je kunt roken) levert veel meer textiel op dan een hectare katoen. En dat is nodig in een wereld waarin de vraag naar kleding blijft toenemen. Hennep heeft geen kunstmest of pesticiden nodig, dus is het ook een heel schoon landbouwproduct. Tot slot is hennep sterk en blijft hennepkleding lang goed, en is die kleding dus ook in die zin duurzaam.

Hennep kampte door de ‘war on drugs’ lange tijd met een slecht imago en in veel landen was/is het verboden om hennep  te verbouwen, ook die hennep die in kleding verwerkt wordt. Gelukkig wordt hennep steeds populairder.

Linnen

In de zomercollectie hebben we regelmatig kleding van linnen, soms gemengd met biologische katoen. Vlas, het plantje waaruit linnen wordt gemaakt, groeit gemakkelijk zonder gebruik van kunstmest of pesticiden. Net als bamboe is de teelt van vlas dus eigenlijk wel biologisch te noemen.

Duurzame viscoses

Bamboe

Bamboetextiel heeft een heel groen imago, omdat bamboe snel en zonder mest en chemicaliën groeit (in tegenstelling tot gangbare katoen). Toch waren wij lange tijd geen fan van bamboekleding, omdat er voor bamboetextiel vaak veel chemicaliën gebruikt worden. Voor de bamboesokken van het Duitse merk Hirsch Natur wordt gebruik gemaakt van een mechanisch proces in plaats van een chemisch proces om van de vezels textiel te maken. Dit proces is vergelijkbaar met het proces waarmee henneptextiel en linnen wordt gemaakt.

Toch kopen wij ook kleding in dat van bamboeviscose is gemaakt. De productiemethode van de bamboesokken en -kleding van het Britse merk Thought is nog niet helemaal groen, maar er wordt wel gewerkt met een gesloten kringloop waarbij de gebruikte chemicaliën volledig worden hergebruikt.

Soja kaf

Enkele stuks uit onze seizoenscollectie worden gemaakt van soja. Of beter gezegd: van het kaf van sojabonen, de overgebleven velletjes van de bonen nadat er bijvoorbeeld tofu van is gemaakt. Soja textiel laat zich makkelijk verven, zodat er weinig verf voor nodig is.

Soja wordt ook wel het plantaardige cashmere genoemd door de zachte textuur en omdat de stof zo heerlijk luxe aanvoelt op je huid. De stof is ook heerlijk comfortabel in de zomer omdat de stof schadelijke UV-stralen tegenhoudt én vochtabsorberend is. Wel moet sojatecxtiel koud gewassen worden en liggend drogen (in dat opzicht vergelijkbaar met wol).

Lyocell of Tencel

(Lenzing) Tencel is een merknaam voor lyocell, een natuurlijke kunstvezel gemaakt van eucalyptusbomen uit duurzaam beheerde bossen. 100% diervrij en verantwoord. Tencel voelt heerlijk aan. Het is zacht als zijde, koel als linnen, comfortabel en warm als wol en sterk als katoen.

Het eucalyptushout wordt in een bad met een chemische vloeistof opgelost zodat het makkelijker verder verwerkt kan worden tot een textielvezel. De chemische vloeistof is minder milieu-onvriendelijk dan de meeste vloeistoffen die voor viscosestoffen worden gemaakt en, vooral belangrijk, de vloeistof wordt voor bijna 100% opnieuw gebruikt (een gesloten proces). Het verwerkingsproces van lyocell is zo milieuvriendelijk dat het materiaal het Europese Ecolabel heeft gekregen.

Tencel heeft de fijne eigenschap om veel vocht op te nemen en snel te drogen. Het laat zich net zo gemakkelijk wassen als katoen, maar neem wel het fijne wasprogramma. Laat het niet te lang in natte wasmachine zitten om strepen te vermijden.

Modal

(Lenzing) Modal is net als Tencel een kunstvezel (viscose) gemaakt van natuurlijke grondstoffen, meestal uit beukenhout. Ook voor Modal-textiel geldt dat het sterk is,  goede vochtafvoerende kwaliteiten heeft en zich goed laat verven. Nadeel van Modal is dat het proces nog veel energie en chemicaliën kost. Tencel is wat dat betreft een milieuvriendelijker materiaal.

Ecovero

(Lenzing) Ecovero is een viscose gemaakt van houtpulp uit gecertificeerde bossen en heeft het Europese Ecolabel.

Cupro

Cupro is een zijde-achtige stof, gemaakt van katoenafval opgelost in een chemische oplossing; cuprammonium, vandaar de naam Cupro. De stof is ademend, anti-statisch en is zacht voor de huid.