De materialen in ons assortiment

Sus & So verkoopt alleen kleding en accessoires van natuurlijke of gerecyclede materialen.

Omdat bij het wassen kleine deeltjes van stoffen vrij komen en in het milieu terechtkomen, zijn we heel terughoudend met de inkoop van producten waarin synthetische stoffen zijn verwerkt. We willen natuurlijk niet dat onze kleding bijdraagt aan de plastic soup in de oceanen. Alleen in een paar artikelen accepteren we synthetische materialen: in gerecyclede producten, in regenjassen en in sokken. Bij de eerste producten worden volledige stoffen (inclusief de polyester) gerecycled en kan de polyester er niet ‘uit gefilterd worden’. Bij regenjassen vergroot gerecycled polyester de waterdichtheid. En bij diverse sokken verlengt polyamide de levensduur.

Hoe sta jij erin? Om je te helpen bij je keuze, zetten we de samenstelling altijd bij een product.

Het grootste deel van ons assortiment is van biokatoen

Biologisch katoenveld in Turkije dat wij in 2019 bezochten

Biologische katoen

Een groot deel van onze kleding is gemaakt van katoen. Als wij katoenen kleding inkopen, letten wij er altijd op dat deze biologisch is en bij voorkeur een GOTS-keurmerk heeft.

‘Gewone’ katoen komt er bij ons niet in, want dat de teelt daarvan is slecht voor de boer en de wereld! Katoen is een van de meest bespoten landbouwgewassen ter wereld, al die pesticiden hebben een negatieve impact op de gezondheid van de boer en de gezondheid van bodem en water.

Bij de teelt van biologische katoen is ook minder water nodig dan bij gangbare katoen.

Gemerceriseerde katoen

Katoen is van zichzelf dof, gemerceriseerde katoen is gladder, glanzend en sterker gemaakt door behandeling met sterk alkalische zuur/soda-oplossingen. Omdat het tijdens dit proces al is gekrompen, krimpt het minder en splijt de draad minder snel.

Breisels en weefsels

Katoen kan veel verschillende verschijningsvormen hebben. Het kan gebreid worden en is dan rekbaar (tricot), en kan geweven worden en is dan niet rekbaar. Wij proberen de rekbaarheid altijd bij het product te vermelden, want dit heeft natuurlijk gevolgen voor de draagbaarheid.

Soms schrijven we ‘single jersey’, of ‘1×1 rib’ of ‘slub jersey’. Dit zijn allemaal rekbare breisels, maar ze zien er verschillend uit en voelen anders. Single jersey is de meest standaard ‘t-shirt stof’, een gladde en zachte stof. Veel katoenen shirts van ArmedAngels, Okimono, Paala etc zijn van deze stof gemaakt. 1×1 rib wordt bij een deel van het ondergoed van Living Crafts gebruikt, dat is een stevigere stof dan de single jersey en ‘tekent’ minder. Ook slub jersey is een tricot die steviger is dan de single jersey en een soort ‘vlamachtige’ structuur aan de stof geeft.

Single jersey is meest gebruikte breisel bij t-shirts

Slub jersey breisel geeft een wat steviger stof

(Biologische) merinowol

Een deel van onze truien, vesten en ondergoed is gemaakt van (biologische) merinowol. Deze wol draagt heerlijk comfortabel en prikt (in onze beleving) niet.

Groot voordeel van deze (en andere) wol is dat je het weinig hoeft te wassen. Na een dag dragen, hang je je trui of wollen hemd gewoon buiten en verdwijnen de eventuele (zweet) geurtjes. Wol heeft qua ecologische voetafdruk een ‘slechte naam’, onder andere vanwege de uitstoot van het broeikasgas methaan door de schapen. Maar als je een trui slechts één keer in het seizoen wast, maak je volgens ons weer heel wat goed. Voel je sterk de behoefte vaker te wassen? Doe dan eens de ‘snuffeltest’: ruik met je ogen dicht aan het kledingstuk. Je zult versteld staan: het ruikt bijna altijd fris. Dus gooi die (overbodige) wasgewoonte overboord!

Mulesing

In de merinoschapen houderij komt helaas een zeer pijnlijke ingreep voor, het zogenaamde mulesing. Boeren snijden dan onverdoofd een stuk huid rondom de anus weg die geïnfecteerd is met myiasis, huidmadenziekte. Wij letten er bij de inkoop op dat de merinowol mulesing-free is. In de biologische veeteelt is deze behandeling sowieso verboden.

Alpaca wol

In de truien en vesten van Inti Knitwear is meestal een grote hoeveelheid (baby-)alpacawol verwerkt, waardoor de truien heerlijk zacht aanvoelen en minder prikken als truien van de meeste schapenwol. Inti Knitwear truien en vesten worden met de hand gebreid in Zuid-Amerika, waar alpacawol goed voorhanden is. Wol van alpaca’s is sterker, lichter en warmer dan de meeste schapenwol. Echt het neusje van de zalm is baby-alpaca, dat is het meest donzige deel van de wol die van een alpaca af komt.

Wol zijde

Een deel van ons ondergoed is gemaakt van biologische merinowol met zijde. Deze materialen hebben allebei goede ‘temperatuur regulerende’ eigenschappen: ze houden je warm in de winter en houden je tegelijk koel bij zomerse temperaturen. De zijde maakt het ondergoed nog minder kriebelig en dat is natuurlijk fijn omdat je het direct op je huid draagt.

De zijde in onze onderkleding komt meestal van de moerbei-zijderups omdat van de cocon een heel mooie lange draad gehaald kan worden. Zijde is niet diervriendelijk (tenzij het expliciet peace silk of vegetarian silk wordt genoemd). De cocon wordt, om een mooie draad te geven, inclusief rups in kokend water of een hete oven gelegd. Omdat veel mensen met uiteenlopende klachten baat hebben bij het dragen van wol met zijde bieden wij deze materiaalmix ondanks de dieronvriendelijkheid van de zijde toch aan.

Hennep

Wij zijn fan van hennep kleding. Hennep heeft veel voordelen. Een hectare vezelhennep (ander soort dan die je kunt roken) levert veel meer textiel op dan een hectare katoen. En dat is nodig in een wereld waarin de vraag naar kleding door groei van de bevolking blijft toenemen. Hennep heeft geen kunstmest of pesticiden nodig, dus is het ook een heel schoon landbouwproduct. Tot slot is hennep sterk en blijft hennepkleding lang goed, en is die kleding dus ook in die zin duurzaam.

Hennep kampte door de ‘war on drugs’ lange tijd met een slecht imago en in veel landen was/is het verboden om hennep  te verbouwen, ook die hennep die in kleding verwerkt wordt. Gelukkig wordt hennep steeds populairder.

Linnen

In de zomercollectie hebben we regelmatig kleding van linnen, soms gemengd met biologische katoen. Vlas, het plantje waaruit linnen wordt gemaakt, groeit gemakkelijk zonder gebruik van kunstmest of pesticiden. Net als bij hennep is de teelt van vlas dus eigenlijk wel biologisch te noemen.

Hennep is een van onze favorieten

Linnen draagt heerlijk verkoelend in de zomer

Duurzame viscoses

Bamboe

Bamboetextiel heeft een heel groen imago, omdat bamboe snel en zonder mest en chemicaliën groeit (in tegenstelling tot gangbare katoen). Toch waren wij lange tijd geen fan van bamboekleding, omdat er voor bij de productie vaak veel chemicaliën gebruikt worden. Voor de bamboesokken van het Duitse merk Hirsch Natur wordt gebruik gemaakt van een mechanisch proces in plaats van een chemisch proces om van de vezels textiel te maken. Dit proces is vergelijkbaar met het proces waarmee henneptextiel en linnen wordt gemaakt. Je zou dit materiaal dan ook bamboelinnen kunnen noemen.

Toch kopen wij ook kleding in dat van zogenaamde bamboeviscose is gemaakt. De productiemethode van de bamboesokken en -kleding van het Britse merk Thought is nog niet helemaal groen, maar er wordt wel gewerkt met een gesloten kringloop waarbij de gebruikte chemicaliën volledig worden hergebruikt.

Soja kaf

Enkele stuks uit onze seizoenscollectie worden gemaakt van soja. Of beter gezegd: van het kaf van sojabonen, de overgebleven velletjes van de bonen nadat er bijvoorbeeld tofu van is gemaakt. Soja textiel laat zich makkelijk verven, zodat er weinig verf voor nodig is.

Soja wordt ook wel het plantaardige cashmere genoemd door de zachte textuur en omdat de stof zacht aanvoelt op je huid. De stof is ook heerlijk comfortabel in de zomer omdat de stof schadelijke UV-stralen tegenhoudt én vochtabsorberend is. Wel moet sojatextiel koud gewassen worden en liggend drogen (in dat opzicht vergelijkbaar met wol).

Lyocell of Tencel

(Lenzing) Tencel is een merknaam voor lyocell, een natuurlijke kunstvezel gemaakt van eucalyptusbomen uit duurzaam beheerde bossen. 100% diervrij en verantwoord. Tencel voelt heerlijk aan. Het is zacht als zijde, koel als linnen, comfortabel en warm als wol en sterk als katoen.

Het eucalyptushout wordt in een bad met een chemische vloeistof opgelost zodat het makkelijker verder verwerkt kan worden tot een textielvezel. De chemische vloeistof is minder milieu-onvriendelijk dan de meeste vloeistoffen die voor viscosestoffen worden gemaakt en, vooral belangrijk, de vloeistof wordt voor bijna 100% opnieuw gebruikt (een gesloten proces). Het verwerkingsproces van lyocell is zo milieuvriendelijk dat het materiaal het Europese Ecolabel heeft gekregen.

Tencel heeft de fijne eigenschap om veel vocht op te nemen en snel te drogen. Het laat zich net zo gemakkelijk wassen als katoen, maar neem wel het fijne wasprogramma. Laat het niet te lang in natte wasmachine zitten om strepen te vermijden.

Modal

(Lenzing) Modal is net als Tencel een kunstvezel (viscose) gemaakt van natuurlijke grondstoffen, meestal uit beukenhout. Ook voor Modal-textiel geldt dat het sterk is,  goede vochtafvoerende kwaliteiten heeft en zich goed laat verven. Nadeel van Modal is dat het proces nog veel energie en chemicaliën kost. Tencel is wat dat betreft een milieuvriendelijker materiaal.

Ecovero

(Lenzing) Ecovero is een van de nieuwste uitvindingen van het Oostenrijkse Lenzing. En net als Tencel een viscose gemaakt van houtpulp uit gecertificeerde bossen en heeft het Europese Ecolabel.

Cupro

Cupro is een zijde-achtige stof, gemaakt van katoenafval opgelost in een chemische oplossing; cuprammonium, vandaar de naam Cupro. De stof is ademend, anti-statisch en is zacht voor de huid.

Tencel heeft het Europese Ecolabel

Cupro heeft een zijde-achtig gevoel

Vegan

Van alle materialen in ons assortiment zijn de volgende materialen van plantaardige oorsprong: biologische katoen, hennep, linnen en de duurzame viscoses. Wij zetten in de producteigenschappen het er altijd bij of een product vegan is. Soms heeft een biokatoenen vest bijvoorbeeld parelmoeren knopen en is dan niet vegan.

Gerecyclede materialen

Gelukkig gaan steeds meer merken textiel recyclen en verwerken in nieuwe kleding. In ons assortiment hebben we inmiddels spijkerbroeken van gedeeltelijk recyclede jeans (Mudjeans) en truien en vesten van gerecyclede wol of katoen (Loop a Life, Blueloop Originals en Rifo). Veel daarvan is zogenaamd post-consumer waste (dus van gedragen kleding dat uit de kledingbakken is gesorteerd), maar een deel is ook post-industrial waste (snij-afval of overgebleven stof na de productie). Een deel daarvan heeft het zogenaamde Global Recycled Standard keurmerk.

Bij elk product geven we aan of het vegan is

Steeds meer merken recyclen oude kleding