Keurmerken

Fairtrade

Het Fair Trade keurmerk garandeert onder andere dat de (katoen)boeren een eerlijke prijs hebben ontvangen voor hun product. Bij producten met een fairtrade keurmerk ontvangt de producent altijd een gegarandeerde minimum prijs. Dit is een vangnet voor wanneer de wereldmarktprijs laag is. Is de wereldmarktprijs hoger, dan ontvangt de producent uiteraard de hogere prijs. Bovenop de minimum- of marktprijs ontvangen producenten ook een extra premie, waar de producenten/ coöperaties democratisch over beslissen waaraan dat uitgegeven wordt. Maar er zitten meer voordelen aan deze manier van handel. De producent heeft meer zekerheid van afname, wordt gedeeltelijk vooruitbetaald en wordt indien nodig (bij)geschoold. Medewerkers van de producent krijgen ook een eerlijk loon. Het keurmerk wordt gegeven door Fairtrade International en gecontroleerd door het onafhankelijke controle-orgaan FLO-cert. In ons assortiment hebben de producten van Yumeko en Re-5 het Fairtrade keurmerk.

Global organic Textile Standard (GoTS)

Het Global Organic Textile Standard, ook wel GOTS-keurmerk garandeert dat een kledingstuk dat organic wordt genoemd ook voor minimaal 95% bestaat uit een biologisch materiaal (in ons geval vooral biokatoen). De Control Union die de keuringen voor het GOTS-keurmerk uitvoert controleert de gehele keten, niet alleen de productie van de katoen of wol. In de hele keten moet de biologische stof apart verwerkt worden van de gangbare materialen. Het gebruik van chemicaliën is aan strikte eisen gebonden. Er mogen bijvoorbeeld geen zware metalen in verven zitten en accessoires als knoopjes moeten vrij van bijvoorbeeld nikkel zijn. Alleen optisch bleken van stof mag, het gebruik van bleekmiddelen is niet toegestaan. Ook zijn er strikte eisen ten aanzien van afval(water).
In de hele keten wordt ook op de arbeidsomstandigheden gecontroleerd. De arbeidsomstandigheden moeten minimaal aan de eisen van de International Labour Organisation van de Verenigde Naties voldoen. De belangrijkste criteria zijn dat werknemers uit vrije wil, in een veilige omgeving en voor een leefbaar loon werken, er geen kinderarbeid plaatsvindt en dat werknemers het recht hebben op lidmaatschap aan een vakbond.

Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation is een non-profit organisatie die zich inzet voor verbeteringen in de kledingindustrie. De organisatie begeleidt bedrijven om de arbeidsomstandigheden van de arbeiders in naai-ateliers te verbeteren. Aangesloten bedrijven moeten zich houden aan een gedragscode waarin staat:

  • er mag geen sprake zijn van gedwongen arbeid
  • arbeiders mogen niet gediscrimineerd worden vanwege kleur, sekse, levensovertuiging etc.
  • er mag geen sprake zijn van kinderarbeid (geldt voor kinderen tot 15 jaar) en -uitbuiting (voor kinderen tussen 15 en 18 jaar)
  • recht op vakbondvorming en gezamenlijke loononderhandelingen
  • recht op een leefbaar loon
  • recht op normale arbeidstijden (48 uur per week, 1 vrije dag in de week, overwerk moet op vrijwillige basis gebeuren)
  • veilige en hygienische arbeidsomstandigheden

IVN Best

IVN Best is een keurmerk dat aan de basis ligt van het GOTS-keurmerk. Diverse van onze producten uit Duitsland hebben dit keurmerk dat qua uitgangspunten erg op het GOTS-keurmerk lijkt. In sommige opzichten is dit keurmerk strenger dan GOTS.

Ethical Fashion Forum

Het Ethical Fashion Forum is een platform van bedrijven en adviseurs die de mode-industrie van binnenuit verduurzamen.