Van 16 tot 24 januari 2017 is het Week van de Circulaire Economie. In deze week wordt aandacht gevraagd voor een economie waarin de nadruk ligt op het sluiten van kringlopen en het voorkomen van afval en verspilling. Nu worden veel producten gemaakt om aan het eind van hun leven vernietigd te worden in plaats van nog een ronde mee te kunnen (eventueel in een andere vorm). In het kader van de Week van de Circulaire Economie zetten we onze leverancier Mudjeans even in de schijnwerpers. Mudjeans werkt al vanaf het begin circulair door afgedragen spijkerbroeken te verwerken tot garens waarmee nieuwe items worden gemaakt.

We produceren in ons huidige economische systeem nog steeds vaak op lineaire wijze: grondstoffen worden producten en daarna afval of brandstof. De bestaande mogelijkheden voor hergebruik en recycling leveren meestal minderwaardige goederen of grondstoffen op. Daarmee vernietigen we miljarden euro’s per jaar, rekende onderzoeksinstelling TNO uit. Grondstoffen worden steeds schaarser en de afvalberg hoger. Dit kan en moet anders, maar veranderen is nog niet zo makkelijk. Ons merk Mudjeans heeft er vanaf het begin voor gekozen om de bedrijfsvoering zo circulair mogelijk in te richten.

Afgedragen jeans laat Mudjeans in gespecialiseerde fabrieken in kleine stukken vermalen en vervolgens wordt het (soms samen met biologische of gerecyclede katoen) tot nieuwe garens gesponnen. Van bepaalde garens worden vervolgens truien en vesten gebreid, van andere garens kunnen ook weer nieuwe spijkerbroeken gemaakt worden.

Heel aantrekkelijk: als je je oude spijkerbroek bij ons inlevert, ontvang je €10 korting op een Mudjeans. Wij sturen de broeken op naar Mudjeans die deze laat recyclen.

In dit filmpje kom je meer te weten over de circulaire aspiraties van Mudjeans.