Hoe kies ik een duurzame garderobe? In deze blog geven we een paar tips om je kledingkast te verduurzamen.

1. Wat vind je belangrijk?

Duurzaam is een containerbegrip; bepaal zelf welk thema je het meest aanspreekt: mensenrechten, milieu en klimaatverandering of dierenwelzijn. Als je weet welke van deze thema's je het belangrijkst vindt, kun je makkelijker keuzes maken in bijvoorbeeld materialen en keurmerken.

In onze winkel staat de mens op nummer 1. Alle artikelen die wij verkopen (ook de Klean Kanteen flessen bijvoorbeeld) moeten zijn gemaakt met respect voor de basisrechten van de mens: de boeren en arbeiders moeten hun werk kunnen doen in een veilige werkomgeving, uit vrije wil en ze moeten daarvoor een leefbaar loon ontvangen. Kinderarbeid is uit den boze. Wat ons betreft moeten kinderen gewoon naar school kunnen en zo ervoor kunnen zorgen dat ze een (nog) betere toekomst krijgen dan hun ouders.

Vind je het belangrijk dat boeren een goede prijs voor hun katoen hebben ontvangen, dan kun je kiezen voor artikelen met het Fairtrade keurmerk. Een deel van ons assortiment heeft dit keurmerk.

Bij voorkeur zijn onze artikelen ook van materialen met een biologisch keurmerk. In de biologische landbouw is het gebruik van pesticiden en kunstmest nihil (gezond voor mens en milieu) en is er oog voor dierenwelzijn. Vind jij dit ook belangrijk dan kun je kiezen voor kleding met het Global Organic Textile Standard (GOTS)-keurmerk. Dit keurmerk zie je terug bij veel van de kleding in ons assortiment. Vergelijkbare keurmerken zijn IVN Best en Soil Association.

Vind je het klimaat belangrijk, dan kun je kijken naar aspecten als CO-2 uitstoot. Kleding uit Europa, Turkije of Noord-Afrika heeft (vaak) een kleinere CO-2 voetstap dan kleding uit verre oorden omdat het van 'dichtbij' komt. Plantaardige materialen zorgen ook voor minder uitstoot van broeikasgassen dan bijvoorbeeld wol (want schapen stoten het broeikasgas methaan uit). Dit blijkt onder andere uit onderzoek van CE Delft in opdracht van Milieu Centraal. Echter, wat ons betreft ligt dit genuanceerd. Wij dragen wollen kleding veel langer dan kleding van andere materialen voordat het gewassen moet worden en dat levert dan weer milieuwinst op.

2. Begin klein

Een garderobe van louter biologisch en eerlijk geproduceerde kleding is een kostbare zaak en ligt niet voor iedereen binnen handbereik. Maar alle beetjes helpen. Koop bijvoorbeeld een paar bamboe sokken of een biologisch katoenen slip. Bij mijn dochter van 6 beperk ik de duurzame aankopen ook tot het ondergoed en de sokken. De rest koop ik tweedehands.

3. Draag tweedehands

Tweedehands kleding dragen is een super duurzame keus. De kleding is al gemaakt en door het nog een ronde te gebruiken, zorgen we er uiteindelijk voor dat er minder kleding geproduceerd hoeft te worden. Spreekt shoppen in een tweedehands winkel je niet aan? Organiseer dan een kledingruilfeestje met vrienden en vriendinnen.

4. Kies een duurzaam materiaal

Koop je je kleding in een winkel zonder (duidelijk) eerlijk of biologisch assortiment, ook dan kun je nog een duurzame keuze maken. Kies een materiaal dat minder schade oplevert voor het milieu. Je kunt voor kleding van gerecyclede materialen gaan, dit aanbod wordt steeds groter. Laat katoenen kleding links liggen. Katoen heeft de twijfelachtige eer om een van de meest bespoten landbouwgewassen te zijn. Slecht voor de katoenboer, maar ook voor jezelf, want die pesticiden zijn er lang niet allemaal uit gewassen bij het eindproduct.

Polyester is ook geen goede keus, omdat deze van de niet vernieuwbare grondstof olie wordt gemaakt en het productieproces veel energie vergt.

Viscose (rayon is een andere naam voor hetzelfde) wordt wel van natuurlijke, vernieuwbare bronnen gemaakt, bijvoorbeeld van bamboe, maar het productieproces gebeurt vaak met veel en schadelijke chemicaliën. Een duurzaam alternatief voor viscose is lyocell (ook wel Tencel), gemaakt van de bast van eucalyptusboom. Bij lyocell wordt een nieuw, duurzamer oplosmiddel gebruikt en door een gesloten kringloop kan dit oplosmiddel steeds opnieuw gebruikt worden.

Linnen en hennep zijn, ook niet biologisch gecertificeerd, een duurzame keuze omdat de teelt van de gewassen zonder kunstmest en pesticiden gebeurt.

5. Less is more

Koop kleding als je echt iets nieuws nodig hebt. Koop dan iets wat je echt mooi vindt en van goede kwaliteit, zodat je er langere tijd plezier van hebt. Probeer miskopen te voorkomen door advies in te winnen bij een kleur- en stijlstylist. Even googlen en je vindt er zo een bij je in de buurt.

Heb jij nog duurzame kledingtips? We horen ze graag!

In het volgende filmpje heb ik vergelijkbare tips gegeven.