Bij de inkoop lopen we er vaak tegenaan; kopen we wel of geen artikelen waarin gerecycled polyester zit? Het is immers een goed verhaal, kleding gemaakt van plastic afval dat uit de oceaan is gehaald.

Soms ontkom je er niet aan: het zit in sokken om ze steviger te maken of in jassen zodat ze waterdicht zijn. Kleding gaat daardoor ook langer mee.

Maar.. het blijft toch plastic… Met een (micro_) plastic soep tot gevolg.

Via instagram ontdekte ik deze blog van Signal Sustainable die precies verwoord wat het probleem is: de was. Als je deze kleding wast, komen er toch nog kleine piepkleine deeltjes plastic in het water terecht. En dus in vissen. En dus op ons bord.

Ook van dit artikel schrik je weer: Van de kleerhanger naar het bord: microplastics in onze voeding ‘Synthetische kleding, wegwerpkleding, cosmetica, peeling-producten en wittende tandpasta's: het zijn maar enkele van de bronnen van microplastics die in zeeën en rivieren belanden en uiteindelijk op onze bord terechtkomen.’

Of deze uit het AD: Microplastics zitten overal in; hoe schadelijk is dat?

Wat de was betreft, daar kun je nu iets aan doen: was je polyester fleece, nylon en acryl kleding in de waszak van Guppyfriend. Die bijna onzichtbare vezels die vrijkomen worden opgevangen in deze waszak en komen dus niet in het afvalwater, dus niet in het milieu en de vissen terecht. Hoe het werkt lees je hier.